- Κατηγορία: nordic walking
- Γράφτηκε από τον/την ΑΟΦ
- Εμφανίσεις: 5065
Ιστορία του Nordic Walking
H ιστορία του Nordic Walking αρχίζει στην ουσία το 1966 όταν μια καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής ενός σχολείου του Ελσίνκι αρχίζει να παραδίδει μαθήματα βαδίσματος με τη βοήθεια ράβδων χιονοδρομίας.
Η ιδέα της αυτή βασίζεται στην πρακτική των χιονοδρόμων να χρησιμοποιούν τις ράβδους του Σκι ως βοήθεια στο βάδισμά τους κατά την πορεία τους σε περιοχές στις οποίες η ποσότητα του χιονιού δεν επαρκεί για την εξάσκηση της δραστηριότητας τους. Οι χιονοδρόμοι επίσης αθλητές χρησιμοποιούσαν τον τρόπο αυτό για να εξασκούνται την καλοκαιρινή περίοδο.
Κατά την περίοδο 1968-1971 στο Πανεπιστήμιο της JYVASKYLA από το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητικών Επιστημών η καθηγητής Leena Jaaskelainen αρχίζει την παράδοση μαθημάτων βαδίσματος με ράβδους χιονοδρομίας ,ονομάζει αυτά «cross country ski style" και θέτει αυτά ως βάση για μια σειρά νέων ασκήσεων.
Η ίδια καθηγήτρια την περίοδο 1973-1991 ως μέλος πλέον της Εθνικής Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του Υπ. Παιδείας εισάγει τη δραστηριότητα αυτή στις «Νέες Ιδέες Φυσικής Αγωγής « για τα σχολεία.
Τα επόμενα χρόνια η δραστηριότητα αυτή αρχίζει να γίνεται ευρέως γνωστή στη Φινλανδία με ολοένα και περισσότερη συμμετοχή κόσμου και διοργάνωση όλο και περισσότερων εκδηλώσεων.
Το 1997 έχει αρχίσει πλέον η δημοσίευση άρθρων περί αυτού στον ειδικό τύπο και υιοθετείται η ονομασία NORDIC WALKING από την εταιρεία κατασκευής ράβδων βαδίσματος EXEL.
Η τρομακτική εξάπλωση του ΝW οδηγεί το 2000 στην ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας η οποία καλείται INWA και αρχίζει η προσέλευση χωρών μελών οι οποίες σήμερα φτάνουν τις 24 συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Η INWA παρά τη σύντομη ιστορία της είναι μέλος της TAFISA –Association For International Sport For All-η οποία με τη σειρά της είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής,της ΟΥΝΕΣΚΟ,της Διεθνούς Οργάνωσης Υγείας και του Διεθνούς Συμβουλίου Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Μόρφωσης-ICSSPE-
Το NW είναι μια δραστηριότητα η οποία απευθύνεται σε όλους,ανεξάρτητα ηλικίας,φύλου ή φυσικής κατάστασης. Η ενασχόληση αυτή μπορεί να εξασκηθεί μετά από κατάλληλη εκπαίδευση τόσο σε υπαίθριο όσο και σε κλειστό χώρο με μόνο εφόδιο ένα ζευγάρι κατάλληλων ράβδων.
Ο συμμετέχων σε αυτό μπορεί ανάλογα με τις προθέσεις και τις ικανότητες του να το καλλιεργήσει τόσο ψυχαγωγικά, με τη συμμετοχή π.χ. σε εκδρομές συλλογικού ή οικογενειακού επιπέδου,όσο και αθλητικά με τη συμμετοχή του σε αγώνες.
Τα οφέλη του ΝW είναι πολλαπλά ως αναφορά τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ασκουμένου.Ενδεικτικά αναφέρεται η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και του μεταβολισμού,η αποτελεσματική αεροβική προπόνηση λόγω της ενεργοποίησης όλων των ομάδων μικρών και μεγάλων μυών,η υιοθέτηση σωστής στάσης καθημερινού βαδίσματος και πολλά άλλα.
Δεκάδες επίσης μελέτες και συγγράμματα έχουν γραφτεί για τα οφέλη του ΝW στον ιατρικό τομέα. Η πρόληψη ή η καθυστέρηση προόδου της οστεοπόρωσης,η αποκατάσταση εγχειρισμένων από καρκίνο στο στήθος ,η βελτίωση της υγείας ασθενών με προβλήματα στην περιοχή της μέσης και της σπονδυλικής στήλης και η σε μεγάλο βαθμό φυσική ενδυνάμωση και αύξηση της αντοχής των καρδιοπαθών είναι μερικά από αυτά.
Τέλος οι χώρες στις οποίες βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη ήδη διοργανώνουν σημαντικά αθλητικά γεγονότα όπως Μαραθώνιο όπως επίσης και διοργανώσεις ψυχαγωγικού περιεχομένου.Κάτι τέτοιο σχεδιάζεται ήδη και για τη χώρα μας.